Stap 6: Startersnotaris inschakelen

Heb je de koopakte ontvangen? Dan dien je een startersnotaris uit te kiezen.

Antwoord op de vragen:

  • Hoe vind ik de goedkoopste notaris?
  • Welke extra diensten biedt de startersnotaris?

Bij het kopen van je eerste huis dient een notaris ervoor zorg te dragen dat de bepalingen in de koopakte door de koper en de verkoper op de juiste manier nageleefd worden.

Wat doet de startersnotaris?

De startersnotaris zorgt voor registratie van de (voorlopige) koopakte en ziet er op toe dat de starterswaarborgsom gesteld wordt. De startersnotaris checkt de personalia van de koper(s) en verkoper, en gaat na welke bepalingen er in het Kadaster ten aanzien van voorwaarden en bepalingen die op het onroerend goed rusten. Verder zorgt hij dat de hypotheekstukken op tijd binnen zijn en dat er aan alle voorwaarden om de woning over te schrijven op de koper zijn naam voldaan is.

Tevens let de startersnotaris er op dat de koper de juiste informatie verstrekt krijgt als het gaat om een samenlevingsovereenkomst en een testament, waarbij het belangrijk kan zijn dat in geval van samenwoning ook gedacht wordt dat de partners over en weer recht hebben op het weduwe- en weduwnaarspensioen. Dit wordt vaak vergeten!

Hoe vind ik de goedkoopste startersnotaris?

Als je op zoek bent naar de goedkoopste startersnotaris dan biedt de volgende handige vergelijkingstool je een duidelijk antwoord, waarbij de reguliere notaristarieven worden vergeleken met de tarieven van de aangesloten startersnotarissen. Het startersnotaris tarief is een all-in totaaltarief, d.w.z. inclusief alle benodigde diensten en te verrichten handelen voor starters op de woningmarkt en inclusief BTW.

Mocht je al zelf een tarief bij een notaris aangevraagd hebben, let er dan goed op of dit het totale tarief is, want vaak wordt alleen het honorarium van de notaris opgegeven. Je moet dan nog extra bijbetalen voor de extra verschotten als het Kadaster en dergelijke, en ook wordt het notaristarief vaak exclusief BTW opgegeven, zodat je op de dag dat je het huis koopt niet voor verrassingen komt te staan. Want je kunt namelijk niet meer terug!

Startersnotaris tarief opvragen en vergelijken

Vul het onderstaande online formulier in om direct het startersnotaristarief voor jouw woning te berekenen en te vergelijken met reguliere notaristarieven. Na verzenden ontvang je direct een uitgebreide e-mail met een overzichtelijke vergelijking van de notaristarieven. Ook kun je naast een vrijblijvende offerte direct de startersnotaris aanvragen.

Volgende pagina's

Maak een keuze uit de aangeraden vervolgstappen.

Vraag en Antwoord

Antwoord op de 10 meest veel gestelde vragen.

  1. Startersbankgarantie/starterswaarborgsom (8.183x)

Staat jouw vraag er niet bij? Raadpleeg dan alle antwoorden op veelgestelde vragen over dit onderwerp of stel zelf een vraag over dit onderwerp.

Wil je meer weten over de financieringsmogelijkheden voor jouw persoonlijke situatie? Op een gratis financieel adviesgesprek informeren we jou graag vrijblijvend over je persoonlijke koopmogelijkheden. Mocht je al een specifieke koopwoning op het oog hebben, overweeg dan onze vrijblijvende woningaankoopbegeleiding service.

Gratis aankoopbegeleiding aanvragen voor starters

Vraag gratis en vrijblijvend aankoopbegeleiding aan, speciaal voor starters op de woningmarkt. Je bespaart hiermee de vaak hoge kosten van een aankoopmakelaar. Na de aanvraag neemt een startersaankoopbegeleider bij jou in de regio telefonisch contact met je op om je te helpen met het vinden en kopen van je eerste woning.

Wij kunnen je het beste helpen wanneer je zo veel mogelijk gegevens invult.

VRIJBLIJVENDE WONINGAANKOOPBEGELEIDING AANVRAGEN

Aankoopbegeleidingaanvraag

Waarin kunnen wij je begeleiden bij de woningaankoop?

Starterswoning

Wanneer je reeds een woning op het oog hebt, kun je dit hieronder aangeven. Mocht je nog geen woning op het oog hebben, geef dan aan wat voor woning jij zoekt.

,-
,-
,- per jaar
nr.
Hoofdbewoner
Medebewoner

Indien je samen met iemand gaat wonen, kun je dat hier aangeven.

Een van onze HoeHuisKopen aankoopbegeleiders uit jouw regio neemt contact met je op voor het inplannen van een gratis en vrijblijvende kennismakingsgespek.
Uw gegevens zijn veilig bij ons. Veilige gegevensverwerking
Bewaren & delen: