5 redenen om te kiezen voor een NVM makelaar

Je huis verkopen met behulp van een makelaar is niet gratis. Want je betaalt natuurlijk voor de expertise, maar ook voor de tijd die de makelaar in de verkoop steekt. Zeker als de huizen als warme broodjes over de toonbank gaan, is het verleidelijk om te denken dat je geen makelaar nodig hebt. Hoewel je dan het idee hebt dat je kosten bespaard, is de kans groot dat je juist duurder uit bent zonder makelaar. Daarom hier de redenen om voor een NVM makelaar te kiezen bij de verkoop van je huis.

Een huis verkopen kan tijd kosten

In de meest ideale situatie verkoop je je huis aan de eerste belangstellenden. Maar meestal is dat niet het geval. Je hebt meerdere bezichtigingen voor de boeg, voordat je een doorslaggevend bod krijgt. En voor al deze bezichtigingen moet je thuis blijven als je de verkoop zelf regelt. Dat betekent dat je vrije uren op moet nemen en dat je werkzaamheden onderbroken worden. Je kunt deze taak met een gerust hart aan je makelaar overlaten, zonder dat je er speciaal voor thuis hoeft te blijven.

Een goede onderhandelingspartner

Dankzij de ervaring van de makelaar is het onderhandelen over de verkoopprijs een stuk eenvoudiger. De makelaar weet wat de woningprijzen in het verleden waren en weet ook voor hoeveel geld vergelijkbare woningen verkocht worden. Daarnaast kan de makelaar precies inschatten of het bod in verhouding is tot de waarde van de woning. Je kunt er dus op vertrouwen dat je geen bod hoeft te accepteren dat niet marktconform is. Als je de onderhandelingen zelf doet, beschik je niet over al deze informatie en dat kan je geld kosten.

Kies ook voor een makelaar bij aankoop van een huis

Een makelaar is niet alleen waardevol als je je huis verkoopt. Ook als je een huis gaat kopen is het heel verstandig om een ervaren makelaar in de arm te nemen. Je profiteert namelijk van een aantal zaken:

  • Advies over de financiering. Voordat je een huis gaat kopen, weet je natuurlijk al wat financieel haalbaar is. Je hebt een berekening laten maken en je weet ook of je nog ruimte hebt voor onderhandeling, of een eventuele verbouwing. Een makelaar heeft de kennis om je te adviseren over de haalbaarheid van een verbouwing binnen de financiële ruimte van je hypotheek. Zo weet je eenvoudig of je droomhuis een goede optie is, of dat je toch verder moet zoeken;
  • Woonadvies op maat. Een makelaar kent jouw wensen voor de ideale woning en de buurt waar deze woning moet staan. Zeker als je zelf niet bekend bent in de omgeving, is het advies hierbij van grote waarde. Je hoeft zelf niet op onderzoek uit te gaan en krijgt de leukste opties aangereikt, zonder dat het jou extra tijd en inspanning kost;
  • Altijd direct op de hoogte. De makelaar heeft een groot netwerk en weet dus als eerste welke huizen te koop staan, of op de markt komen. Hiervan kun je profiteren, waardoor je kans hebt om als eerste een bod te doen op je droomhuis.

Of je nu je huis gaat verkopen, of je bent op zoek naar een nieuwe woning, met de hulp van een makelaar is de kans van slagen groter. En je bespaart jezelf uiteindelijk een hoop tijd en geld.

 

Geplaatst in: Blog