De belangrijkste overwegingen bij het kopen van een huis

Vastgoed financieren

Emotionele status en toestand van de koper

Hoe eenvoudig het ook klinkt, de emotionele toestand van een koper is van cruciaal belang tijdens het proces van het kopen van een huis. Toch is het eigenwoningbezit niet voor iedereen weggelegd. Een huis kopen is een enorme verplichting waar niet iedereen klaar voor is. Sommigen willen nog de wereld rondreizen of hun droom carrière vinden. Misschien nog belangrijker is dat een eigen huis extra verantwoordelijkheden met zich meebrengt die niet iedereen wil dragen. “Je leven verandert enorm als je van huurder naar eigenaar gaat,” zeggen experts. 

Lokale marktindicatoren in Nederland

Hoe frustrerend het ook is, een van de grootste factoren om rekening mee te houden bij het kopen van een huis is iets waar je geen controle over hebt: de lokale markt. Als het erop aankomt, krijg je misschien niet eens opties. De markt waarin je geïnteresseerd bent heeft misschien geen huizen in jouw prijsklasse of de juiste locatie. Bovendien dicteren sommige marktwaarden of bezit zelfs een haalbare optie is. Hoewel het in sommige markten goedkoper wordt om te bezitten dan te huren, zijn er ook markten waar huren verantwoord is. Het hangt allemaal af van de huidige staat van de specifieke markt waarin je geïnteresseerd bent. Hoewel rentetarieven dus belangrijk zijn, is het net zo belangrijk om te bezitten in de juiste markt. Beleggingspanden financiering worden vooral gedaan in positieve lokale marktindicatoren wanneer grote beleggingspanden worden gefinancierd. 

Hypotheekrentes

Veel mensen verwachten dat de hypotheek- en rentetarieven in 2023 zullen stijgen nu de regering haar monetaire beleid aangescherpt en toewerkt naar het afbouwen van haar balans. Deze voorspelling gaat echter al sinds eind 2022 door de vastgoedsector, waardoor het moeilijk is om te weten of en wanneer een opvallende stijging zal plaatsvinden. In het afgelopen jaar schommelde de hypotheekrente tussen 3,9 en 4,5 procent. Sommige deskundigen veronderstellen dat de rente in de tweede helft van 2023 vijf procent zal bedragen, maar er is nog geen officiële bevestiging. 

Vraag en aanbod op de markt

Omdat de huizenprijzen zijn gestegen, vinden veel hoopvolle kopers het moeilijk om binnen hun financiële bereik te kopen. Zelfs huidige huiseigenaren kiezen er om dezelfde reden voor om geen nieuwere, grotere en betere huizen te kopen. Vastgoed financieren is dan ook geen goed idee in slechte marktsituatie. Dit maakt het nog moeilijker voor starters, omdat het aanbod van starterswoningen kleiner is dan ooit tevoren. De stijging van zowel huur- als huizenprijzen in combinatie met stagnerende lonen voor velen leidt tot de combinatie van hoge vraag en laag aanbod. Hoewel dit het moeilijker kan maken voor starters, zouden beleggers die passief inkomen bezitten, moeten profiteren van de huidige marktsituatie.

Geplaatst in: page