Tips bij het kopen van een veranda in 2024

Een Veranda Kopen: Prijzen, Tips en Informatie

Ben je van plan een veranda aan te schaffen? Dan wil je vast weten wat de gemiddelde kosten zijn en waar je op moet letten bij de aankoop van een veranda. In dit artikel bespreken we alles wat je moet weten, van prijzen tot handige tips.

Wat Kost een Veranda?

De prijs van een moderne woonveranda of leefveranda varieert meestal tussen € 1.200 en € 1.600 per vierkante meter. Als je bijvoorbeeld een veranda van 12 vierkante meter wilt kopen, zou dat neerkomen op een bedrag tussen € 15.000 en € 20.000. Het uiteindelijke kostenplaatje kan echter variëren, afhankelijk van verschillende factoren zoals:

 1. Benodigde grondwerken/afbraakwerken: Moeten er grondwerken of afbraakwerken worden uitgevoerd? Bijvoorbeeld als je een bestaand terras hebt dat moet worden verwijderd.
 2. Het type veranda: Er zijn verschillende soorten veranda’s beschikbaar, zoals woonveranda’s, open veranda’s, glasshouses, oranjerieën, en meer. De kosten variëren afhankelijk van het type.
 3. Materiaal: De materiaalkeuze, zoals hout, aluminium, staal of PVC, heeft invloed op de prijs.
 4. Type verandaglas: Het type glas dat je kiest, zoals dubbel hoogrendementsglas, driedubbel hoogrendementsglas, zonwerend glas, of zelfreinigend glas, beïnvloedt de kosten.
 5. Kwaliteit van de profielen: Let op de U-waarde van de profielen, aangezien dit de energie-efficiëntie van je veranda beïnvloedt.
 6. Afwerking en inrichting: Extra functies zoals zonwering, vloerafwerking en airconditioning kunnen de prijs verhogen.

Eenvoudige pergola’s of terrasoverkappingen zijn beschikbaar vanaf € 5.000.

Klik hier voor meer info over een woonuitbreiding.

Waar Moet Je Op Letten Bij Het Kopen van een Veranda?

Bij het kopen van een veranda is het belangrijk om op de volgende zaken te letten:

 1. Vraag meerdere offertes aan: Vergelijk offertes van verschillende verandabouwers. Dit geeft je inzicht in de variatie in prijzen en stelt je in staat om te onderhandelen voor de beste prijs.
 2. Controleer de reputatie van de verandabouwer: Doe online onderzoek naar de verandabouwer. Zijn er tevreden klanten, of zijn er klachten? Een goede reputatie is belangrijk.
 3. Maak duidelijke afspraken: Zorg ervoor dat alle afspraken worden vastgelegd in een contract. Lees de voorwaarden grondig en vraag om verduidelijking als iets niet duidelijk is.

  Tip: Hoewel mondelinge afspraken rechtsgeldig zijn, is het raadzaam om alles schriftelijk vast te leggen voor meer zekerheid in geval van juridische conflicten.

Hoe Kies Je de Juiste Verandabouwer?

Met zoveel aanbieders van veranda’s kan het lastig zijn om de juiste te kiezen. Hier zijn enkele tips om je te helpen bij je beslissing:

Meer informatie over het vinden van de juiste verandabouwer vind je hier.

Veranda Kopen: Kom Ik In Aanmerking Voor Premies of Subsidies?

Bij de aankoop van een nieuwe veranda kom je over het algemeen niet in aanmerking voor isolatiepremies of subsidies. Wel geldt het lage BTW-tarief van 6%. Als je een bestaande aanbouw wilt renoveren met hoogrendementsglas, kun je een premieaanvraag indienen bij de netbeheerder, maar er zijn voorwaarden, zoals de leeftijd van de woning en de hoeveelheid glas in de wanden.

Meer informatie over premies en subsidies vind je hier.

Heb Ik Een Vergunning Nodig Voor Het Plaatsen Van Een Veranda?

Niet altijd. In sommige gevallen hoef je alleen de werken te melden bij je gemeente. Wil je een goed idee krijgen van de kosten voordat je een veranda aanschaft? Vraag dan een offerte aan via de offerteservice op deze website. Het aanvragen van een offerte is eenvoudig, gratis en vrijblijvend. Binnen enkele dagen ontvang je meestal meerdere prijsopgaven, waarmee je honderden euro’s kunt besparen.

Voordelen van de offerteservice:

 • Gratis en vrijblijvend.
 • Vergelijk meerdere aanbieders en kies het beste aanbod.

Door deze tips en informatie in overweging te nemen, ben je goed voorbereid om de juiste beslissing te nemen bij het kopen van je strakke moderne veranda.

De Voordelen van Een Veranda

Nu je meer weet over de kosten en waar je op moet letten bij het kopen van een veranda, laten we eens kijken naar de voordelen van het hebben van een veranda:

 1. Extra Ruimte: Een veranda biedt extra leefruimte waar je van kunt genieten, ongeacht het weer. Het is een ideale plek om te ontspannen, te dineren of zelfs te werken.
 2. Verbinding met de Buitenwereld: Met een veranda kun je het buitenleven ervaren zonder blootgesteld te worden aan de elementen. Je kunt genieten van frisse lucht, de natuur en het uitzicht op je tuin.
 3. Toename van de Woningwaarde: Een goed ontworpen en gebouwde veranda kan de waarde van je huis verhogen. Het is een aantrekkelijk kenmerk voor toekomstige kopers.
 4. Meer Daglicht: Een veranda met grote ramen brengt natuurlijk licht in je huis, waardoor het energieverbruik kan verminderen en een positieve invloed kan hebben op je humeur.
 5. Bescherming Tegen Weersinvloeden: Een veranda biedt bescherming tegen regen, wind en zon, waardoor je langer kunt genieten van je buitenruimte.
 6. Creatieve Inrichtingsmogelijkheden: Je kunt je veranda naar eigen smaak inrichten en personaliseren. Voeg comfortabele meubels, planten en decoraties toe om een gezellige sfeer te creëren.

Veranda’s voor Elke Stijl

Veranda’s zijn er in verschillende stijlen en ontwerpen om aan verschillende behoeften te voldoen. Hier zijn enkele populaire opties:

 1. Moderne Veranda: Een strak en eigentijds ontwerp met minimalistische elementen en veel glas voor een open gevoel.
 2. Klassieke Veranda: Een tijdloze stijl met sierlijke details en traditionele materialen zoals hout.
 3. Victoriaanse Veranda: Een elegant ontwerp met gedetailleerde versieringen en gebogen vormen, geïnspireerd op de Victoriaanse architectuur.
 4. Oranjerie: Een verfijnde en lichte ruimte, ideaal voor het kweken van planten en bloemen.
 5. Pergola Veranda: Een eenvoudige en open structuur bedekt met klimplanten voor schaduw en stijl.

Een veranda kan een waardevolle toevoeging zijn aan je huis, mits goed gepland en gebouwd. Door te letten op de kosten, reputatie van de bouwer en eventuele premiemogelijkheden, kun je een weloverwogen beslissing nemen bij het kopen van een veranda. Denk ook aan de voordelen en verschillende stijlen om de perfecte veranda te vinden die bij jouw levensstijl past.

Heb je meer vragen of advies nodig? Aarzel niet om contact op te nemen met een ervaren verandabouwer om je te begeleiden bij dit opwindende project. Veel plezier met het creëren van je droomveranda!

Ontdek de Kosten van een Veranda: Klassiek versus Leefveranda

Wil je je woning vergroten, meer daglicht in huis halen en het hele jaar door van het zicht op je tuin genieten? Met een veranda sla je drie vliegen in een klap. Maar op welk prijskaartje moet je daarvoor rekenen? Bouwsite Livios ging achter de belangrijkste kostenbepalers aan. Klassieke veranda of leefveranda?

Soort Veranda: Een Cruciale Keuze

De eerste grote keuze die de prijs beïnvloedt, is het soort veranda. De klassieke veranda is in principe de meest voordelige uitvoering. Deze veranda bestaat voornamelijk uit glas en is ook qua uitzicht en gevoel een volledig nieuwe bijbouw.

Dakvulling Opties

Qua dakvulling heb je de keuze tussen (zonwerend) glas, geïsoleerde panelen of polycarbonaatplaten. De keuze voor de dakvulling kan variëren afhankelijk van je behoeften en budget.

De Leefveranda: Luxe en Comfort

De leef- of woonveranda is als het ware een verlengstuk van je woning, een extra leefruimte die je elke dag van het jaar kan gebruiken.

Goede Isolatie voor Optimaal Comfort

Een goed geïsoleerd plat dak, eventueel in combinatie met een lichtstraat, zorgt voor een aangename temperatuur in zomer en winter. Hierdoor kun je het hele jaar door genieten van je leefveranda.

Naadloze Integratie met Je Woning

Bijkomend voordeel is dat je het interieur in je woning gewoon kan doortrekken naar je leefveranda. Hierdoor creëer je een naadloze overgang tussen binnen en buiten.

Verbeterd Comfort en Opties

Bovendien heb je hier heel wat meer opties om dat comfort nog te verbeteren. Denk aan extra verwarming, geavanceerde verlichtingssystemen en hoogwaardige vloerbedekking. Deze extra’s kunnen echter invloed hebben op het budget, maar ze dragen bij aan een luxueuze leefervaring.

Kortom, bij het kiezen tussen een klassieke veranda en een leefveranda, moet je rekening houden met je budget en je wensen op het gebied van comfort en stijl. Beide opties bieden unieke voordelen, dus het is belangrijk om zorgvuldig te overwegen welke het beste bij jou en je woning past.

Geplaatst in: page